MEDAKİTAP YAYINLARINDAN DÖRT YENİ ŞİİR KİTABI

MedaKitap Yayınları tarafından Eylül 2016 da Dört yeni şiir kitabını okurla buluşturdu:

 

Ali Hikmet Eren’den Red,

Serdar Aydın’dan Janis’in Yüzleri,

M. Mahzun Doğan’dan Eski Mahalle,

Alfonsina Storni’den Denize Doğru (Çeviri: Tozan Alkan)

 

Red, Ali Hikmet EREN

Ali Hikmet Eren, Şiire verdiği uzunca bir aradan sonra yine bir red’le çıkıyor karşımıza.

Şairin sılası şiirse eğer, Ali Hikmet Eren, sılaya yeniden kavuşmanın gerilimini aktarıyor öncelikle şiirlerinde. Bu ontolojik ve poetik gerilim, kitabın adıyla başlıyor: Red… Okura huzuru değil, reddetmeyi öneriyor Ali Hikmet Eren. Nitekim şiirler okundukça bir varoluşsal huzursuzluğun, uyum gösterememe halinin imlerine ulaşılıyor.red

Ahmet Erhan’a, genç yaşta katledilen Ali İsmail Korkmaz’a atfedilen şiirler, poetik aurayı ve acının mutlaklığını da yoğunlaştırıyor.

Şairin bu kitabıyla, özgün bir şiir dili ve tekniğinin en derişik haline ulaştığı da söylenebilir.

 

ISBN: 978-605-66271-8-7  /  64 Sayfa  /  13,5 x 19,5 cm.

 

Janis’in Yüzleri, Serdar AYDIN

Sıkı ve sahici şairlerin, hayatın içerisindeki her şeyi şiire dönüştürme güçleri olduğu tartışılmaz bir gerçek. Yıllar önce bulunmuş bir şiir ucu, varoluşa dair poetik bir gerilim anı, yıllar sonra kendini var edip, bir şiirin yazılmasına neden olabiliyor.

Şair Serdar Aydın’ın yeni kitabı “Janis’in Yüzleri” tam da böyle bir karşılaşmanın sonucu olarak çıkıyor karşımıza. Bu karşılaşma anı da, kısa bir öykü şeklinde anlatılıyor kitabın sonunda. Dolayısıyla kitap, Janis Joplin ile şairin, zamandan aşkın olarak yaşadığı büyük gerilimin poetik sonuçlarını taşıyor bize.

Serdar Aydın’ın doğduğu yıl ölmüş olan Janis Joplin, sesi ve suretleriyle bir nehir şiirin oluşumuna neden olabiliyor. Bir tür yüz okuması ya da görsel ve sessel bir imgenin, bir nehir şiire dönüşmesinin betiği bu kitap. Ancak, kitap içerisinde birçok yoldaşı da var şairin. Klasik alıntı tekniği dışında, bu hemhal olma halini vurgulayan özgün bir teknikle alıntıların yapılması, bu varoluş mücadelesi içerisinde yoldaşlık ilgisinin kurulduğunu da gösteriyor bize.janis

Serdar Aydın, kendi varoluş deneyimine Janis’in kattığı her şeyi şiire dönüştürürken, yoldaşlarıyla birlikte hayata poetik bir şerh de düşüyor aslında. Sesten, sözden, imgeden oluşan bu şerh, ressam Tayyar Eren’in özgün desenleriyle bir kat daha yoğunlaşıyor. Şiir geleneği içerisinde şair-ressam ilişkileri ve desenlenmiş şiir kitaplarının, an itibariyle son örneği belki de Janis’in Yüzleri.

Janis’in Yüzleri, Serdar Aydın’ın ‘‘Aphrodisialar’’ adlı kitabıyla başlattığı bir üçlemenin ikinci öğesi. Şairin, adı ‘‘Jam Sesions’’ olan, ‘‘Caz ve Blues Şiirleri’’ alt başlığını taşıyan üçüncü kitabı da Medakitap Yayınlarında yayım sırasını beklemekte.

Görsel ve müzikal imgenin yoğunlaştığı ‘’Janis’in Yüzleri’’ndeki poetik gerilim, Serdar Aydın okurlarını, yüksek enerjili jam session oturumlarına davet ediyor. Ne denebilir ki, şiir’den  başka mülkü ve şiir’den başka sılası, dünyası yoktur şairin. O halde okumaya ve her şeye, hayatın ve zamanın bütün zalimliğine karşı şiire konuk olmaya devam edilmeli…

Şair bu daveti, Janis’in Yüzleri ile birlikte, bir kez daha tekrarlıyor.

ISBN: 978-605-66271-7-0  /  80 Sayfa  /  13,5 x 19,5 cm.

 

Eski Mahalle, M. Mahzun DOĞAN

Yaşam ve sözcükler karşısında heyecan duyan bir yüreğin çarpışı Mahzun Doğan’ın dizeleri. Heyecan duyan, tepki gösteren, yaralanan, kanayan, özleyen bir yüreğin… Yaşamdaki şiddet karşısında karamsarlığa kapıldığı olsa da, bir serçeyle gözgöze gelmekte bile umudunu tazeleyen, ütopyasını yitirmeyen bir yüreğin…

1993’te yazılıp Ece Ayhan’a adanmış olan “Masal ve Tramvay”dan, 2007’de yazılan, Ahmet Muhip Dıranas’ın “Fahriye Ablası”na göz kırpan “Muâllâ”ya; ölümün öğreticiliğiyle anneleşen babaların serüvenine bir tanıklık olan “Temmuz Ayında Annem”den, savaşın yıkıcı izlerini, dünyada yıldızların en güzel gözüktüğü yer olan Mostar’da doğrudan gözlemlerken yazılan “Gökyüzü Bunca Güzelken”e dek; 36 şiir…

Kitap, yaklaşık yirmi beş yıl içinde yazılmış şiirlerden bir demet içeriyor… Bu anlamda şairin şiir serüvenini yansıtan bir antoloji de denebilir. Antoloji ama, yayımlanmış kitaplarından seçilmiş şiirler değil bunlar. Kitaptaki şiirlerin bazıları dergilerde çıkmış ve nice şiir okurunun belleğine kazınmış, antolojilere girmiş, Fransızca, İngilizce, Boşnakça ve başka dillere çevrilmiş ve yayımlanmış olsalar da, şairin kitapları arasında yer bulamamışlardı henüz.

Şimdi bir kitap bütünlüğünde, farklı yıllarda yazılmış olsalar da yan yana durmayı sevdikleri şiirlerle, kol kola girip okurun karşısındalar.

“Eski Mahalle”, M. Mahzun Doğan’ın altıncı şiir kitabı.

eskimahalle

ISBN: 978-605-66271-6-3  /  80 Sayfa  /  13,5 x 19,5 cm.

 

Denize Doğru, Alfonsina STORNİ

(Çeviri: Tozan ALKAN)

Arjantinli şair Alfonsina Storni, Tozan Alkan’ın etkileyici çevirisiyle ilk kez dilimizde. “Denize Doğru” adıyla MedaKitap yayınlarından çıkan Alfonsina Storni kitabı, şairin yaşadığı coğrafyanın fiziksel uzaklığına rağmen insanların varlık hallerinin ortaklaşmasına, şiirin kökenindeki duygu, durum hallerinin geçişkenliğine de bir örnek.

Zaten hayatın, denizlerden başladığı söylenebilir. Dolayısıyla denize doğru yönelmişliğin varlığa dair bir vurguyu içerdiği açıktır. Alfonsina Storni’nin şiirleri bu var olma çabasının poetik dışavurumları sayılabilir. Şairin kişisel hayatındaki trajik ağırlık, hastalığı, ardından da intiharı tercih etmesi vb. birçok olgu, şiirlerin nüvesinde yer alan dramatik yoğunluğun gerekçeleridir.

Erken yaşta çalışma hayatına başlaması, evli bir adama aşık olup hamile kalması ve oğlunu tek başına büyütmesi, kişisel deneyimlerinden esinlenerek yazdığı şiirlerinde, kentlerdeki kadınların sorunlarını ve mücadelesini, feminist bir duyarlılıkla ifade etmesine neden olmuştur. Şiirlerinde aşk ve ölümün iki majör izlek olduğu söylenebilir. İlk zamanlarında ölçülü, uyaklı şiirler yazsa da daha sonra serbest dizeye yönelmiştir. Duygu ve düşüncelerini düşsel, gerçeküstücü ve parçalı bir dille ifade eder. Son şiirlerindeki deniz imgesiyle intiharının ipuçlarını verdiği de söylenebilir.denize-dogru

Hayatının son yılları acılar içerisinde geçmiş ve iki yakın arkadaşının intiharından sonra, 46 yaşında, 25 Ekim 1938 tarihinde Arjantin’deki Mar del Plata‘da yer alan La Perla kıyısına gelmiş ve “denize doğru” yürümüş, bir daha da geri dönmemiştir.

Şairin denize doğru gidişi ve ölüme ulaşması, yaşadığı hayatın trajik yoğunluğuna koşut olarak şiirinin de kökenindeki majör imgeye dönüşmüştür, denilebilir. Ölümü, Ariel Ramírez ve Félix Luna‘ya esin vermiş ve onların  “Alfonsina y el Mar (Alfonsina ve Deniz)” adlı şarkıyı bestelemesine neden olmuştur. Bu şarkı  Mercedes SosaNana Mouskouri gibi birçok şarkıcı tarafından yorumlanmıştır.

Arjantin’de, ölüme gittiği Mar del Plata‘da bir heykeli bulunmaktadır.

ISBN: 978-605-66271-9-4  /  88 Sayfa  /  13,5 x 19,5 cm.

YAZAR: medakitap

mm

Check Also

9 MART MEDAKİTAP/BİSED ETKİNLİĞİNE KATILAN TÜM SANATSEVERLERE TEŞEKKÜR EDİYORUZ…

Etkinlik haberi için tıklayınız.  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir