BEETHOVEN’IN ODASI

Elimin titremesinin sabahın soğuğundan mı, yoksa az önce yaşanan gergin ortamdan mı kaynaklandığını düşünürken, ağır olduğu her halinden belli olan sandalyeyi bir çırpıda kaldıran sarışın kısa saçlı genç bir kız “Siz Otto Weis olmalısınız!” dedi. İlk defa benden söz ediyorlardı ve ilk defa onlar tarafından ciddiye alındığımı hissediyordum. Çok hoşuma gitmişti bu; alkışladım hepsini ayakta! Mutfak söylemişti bunu bana; eşyaları mutlu etmek zordur, demişti.

Derin bir uykuya dalmış, uyandığımda ise bir böceğe dönüştüğümü fark etmiştim. Ansızın, bir böceğe. Nasıl olurdu da uyurken bir böceğe dönüşebilirdi ki insan? Kafamdaki seslerden, beni yargılayıp Hüküm veren seslerden kurtulmak istedim… Ne hükmünüze ihtiyacım var ne de sevginize; anlayışınıza… Tek istediğim sessizlik.

Sonra… Sustu müzik, edebiyata yatırdı soluğunu. Ben, bir vuruşluk sus verdim.

  Arka kapaktan

  

Otto Weininger 3 Nisan 1880’de Viyana’da doğdu. 4 Ekim 1903’de intihar etti. Haziran 1902’de, Viyana Üniversitesi Felsefe Fakültesi, Eros ve Tin adlı tezini kabul ederek, kendisine doktor unvanını verdi. Dünya üzerinde 23 yıl 5 ay yaşadı.

Otto Weininger, yirmi üç yaşındayken, ilk ve tek kitabı Cinsiyet ve Karakter (Geschlecht Und Charakter) henüz yayımlanmışken, Viyana’da, Schwarzspanierstraße’de, on beş numaralı binada bulunan bir odada, göğsüne bir kurşun sıkarak intihar etmiştir!..

Kimdir Otto Weininger? Neden intihar etmiştir? Beethoven ile olan varoluş ilişkisi nedir ve intihar etmek için Beethoven’in öldüğü bu odayı hangi gerekçeyle seçmiştir?

Beethoven’ın Odası, ‘Otto Weininger’in Beethoven’ın odasında kendini öldürmesi’ teması üzerine, MedaKitap Tayfasının yazdığı öykü ve yazılardan oluşan bir ‘Ortak Kitap’.

MedaKitap Yayınları bu kitapla 1. yaş gününü kutlarken, her yıl sorumluluğunu başka bir Tayfa’nın alacağı yeni ortak kitaplarla gelmeyi de taahhüt ediyor.

beethoven-KAPAK-2

YAZAR: medakitap

mm

Check Also

“TANRI VE KRAL İNDRA” ÜZERİNE BİR DENEME – SEDA ZENGİN

Yabancı, yabancı, gitme ve beni bırakma* paradesee jaana nai परदेसी जाना नै     . …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir