İFFETSİZ TÜMCELER YARATICISI – Özlem Y. UÇAK

Henry Miller’in yıllarca yasaklanan kitabı Yengeç Dönencesi. Cesurca, özgürce ve hiçbir baskıdan etkilenmeden yazılmış bir roman. Haliyle de tüm dünyada +18 okuyucu rafında.

Henry Miller’in kaleminin serseri olduğunu biliriz. Özellikle Yengeç Dönencesi bu anlamda onu en iyi tanıtan romanı. Öyle bir kitap düşünün; elinizden bırakmanız olası değil. Erotizm dolu olduğu için değil! Aklınızdan bile geçmesin! İlk bakışta görünen bu, diyebilirsiniz. Ama kitap bundan çok daha fazla. Yüzlerce yıllık cinsellik tabusunun üstünde doyasıya gezinmeye, kitabı bembeyaz bir süt gibi içmeye hazır olun.

Hafif nükteli ve akıcı anlatımı ile olağan ve sade hale gelen bir cinsellik okuyorsunuz. Naif ve ince bir dokunuş buluyoruz Henry Miller’a has pornografinin içinde. Ve buna şaşırıyoruz.

Avrupa’yı karış karış gezen bir adam. Açlık ve sefalet içindeki günlerinde bir yazarın başına gelenlerden hayıflanıyoruz. Üstelik bu kişi Henry Miller olunca daha bir artıyor. İlk sayfasından itibaren ‘bir hayatta kalma mücadelesi hikayesi okumaya başlıyor ve bu kadar olmadığının da farkına varıyoruz.

Toplumların normalleştirmeye çalıştığı sıradan insanları, dayatılan mecburiyetleri ve yazarın onlarla baş etme mücadelesini okuyoruz. Cinselliği pür bir dille anlatması, yazarın dayatmalarla baş etme yöntemi.  Kadın ve erkeği bir bütün olarak ilginç, felsefi ve mantıksal bir ortamda ama olabilecek en doğal yöntemiyle anlatmak Henry Miller’in bu kitabı sansüre açık hale getiren baş kaldırış şekli.

Eser klasik olmaktan kendini alamıyor.  Gerçek bir yeraltı edebiyatı okumanın keyfini sürüyor ve aynı zamanda da Henry Miller’in tutkuyu, yaşadıklarından çok kullandığı sözcüklerde bulduğunu düşünmeden edemiyoruz. Yaşadığı anlardan daha ziyade o anları yazarken haz duyduğunu anlıyoruz. Dörtnala koşan arzu, ihtiras ve seks baskısı ile örülü sayfalarda toplumsal hüznü ve hezeyanı okuyor, anlatım şekline büyüleniyoruz.

Yengeç Dönencesi Henry Miller’in Paris’te tek başına yaşadığı bir yılı anlatıyor. Paris sokaklarının büyülü atmosferini görmeyi umarken arka sokaklarını, fareli çöplüklerini, rutubet kokan küflü otel odalarını bir güzel özümsüyoruz. Haylaz, ihtiraslı, uslanmaz aşık, kentin kendisi Henry Miller’a göre. Bir Paris bağımlısı. Hem ondan gitmek istemiyor hem de geldiği yeri ve karısını merak ederek sefil ve düşkün günler geçiriyor. Seine nehrine saygı duruşunda duruyor ve ona sözcüklerle bitiriyor romanı.

Kitabın bir dönem ABD ‘de bile yasaklanmış olması, yukarıda anlattığım onca şeyden sonra anlamış olduğunuz gibi, sadece cinsellik içerdiği için değil başkaldırıyı çok iyi vurguluyor olmasından kaynaklanıyor. Yengeç Dönencesi 30’lu yıllarda yazılmış bir roman.  Altmış sekiz kuşağı felsefesi ve duygusunu hissedebileceğimiz bir şaheser. Ve üstelik günümüze ait bir roman okuyor gibi şu anı yaşayabiliyoruz. Bu bile ilgi çekici. Değil mi?

yengc

 

 

 

YAZAR: medakitap

mm

Check Also

“TANRI VE KRAL İNDRA” ÜZERİNE BİR DENEME – SEDA ZENGİN

Yabancı, yabancı, gitme ve beni bırakma* paradesee jaana nai परदेसी जाना नै     . …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir